Testünk minden sejtje és szövete abból az ételből épül fel, amit elfogyasztunk. Valóban azok vagyunk, amit megeszünk. A gyümölcsök, gabonafélék, amit reggelire elfogyasztunk élő szövetté alakul, energiát biztosít a napi munkavégzéshez. Minden egyes falatnak hatása van az életfolyamatok fenntartására.
Az ételt azért készítjük, hogy élvezzük. Az evés több, mint biológiai szükséglet - élvezetes is kell, hogy legyen! Az ideális étrend minimálisra csökkenti a megbetegedések kialakulásának veszélyét és biztosítja a napi feladatok elvégzéséhez szükséges energiát.
A gabonafélék, gyümölcsök, olajos magvak és zöldségfélék alkotják a tökéletes étrendet, amit Teremtőnk állított össze számunkra már kezdetben. "És monda Isten: Ímé néktek adok minden maghozó füvet az egész föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül. " /1Móz 1:29/ Ezek az ételek akkor a legtáplálóbbak, ha a legegyszerűbb és legtermészetesebb módon vannak elkészítve.
Fogyasszunk több friss gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiörlésű gabonafélét és kevés olajos magvat!
Használj kevesebb cukrot, olajat és sót!
Ne nassoljunk, étkezzünk rendszeres időben!
Fogyasszunk több rostot és kevesebb finomított élelmiszert!
Legyen a reggeli a legkiadósabb, a vacsora pedig a legegyszerűbb étkezése a napnak!
Forrás: ESZO Táplálkozás
Ma már a táplálékok hatásairól nem csak közvetett információt kaphatunk. A nutrigenomika tudománya azzal foglalkozik, hogy felderíti a tápanyagok DNS-re, fehérjékre, anyagcsere folyamatokra gyakorolt hatását. Például a többszörösen telítettlen zsírok (pl.: dió, napraforgó olaj, lenmag stb.) a koleszterin szintet az apolipoprotein géneken keresztül befolyásolják. A szűz / extraszűz olívaolajban magas a szabad olajsav tartalom, sok omega-3 és omega-6 zsírsavat tartalmaz, ill. ezeken kívül rengeteg hasznos vegyületet (pl.: beta-karotin). Szerepe az érelmeszesedés megelőzésében és kezelésében van.
csökkenti az LDL-koleszterin ("rossz koleszterin") és növeli a HDL ("jó koleszterin") szintet
növeli a nitrogén-oxidok képződését - kitágítja az ereket
gátolja a ciklooxigenáz 2 (COX-2) gén expressziót - gyulladáscsökkentő hatása van
fokozza a liponsav-szintáz génexpressziót - antioxidáns liponsav (gyulladáscsökkentő, magas vérzsír gátló és testtömegcsökkentő hatás)
az olajsavak és polifenolok csökkentik a magas vérnyomás kockázatát, továbbá hatással bírnak a véralvadási faktorok működésére, így csökkentik a hirtelen kialakuló érelzáródás esélyét
gátolja az ér falát alkotó sejtek DNS-ének károsodását